Szoljanka kátya módra recept

Recept elkészítése:

Szoljanka kátya módra recept

Hozzávalók 4személyre:
30 dkg sertéslapocka,
30 dkg marhalábszár,
30 dkg csirke- vagy pulykamáj,
30 dkg sós-vizes uborka,
egy marék savanyú káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
2 evőkanál sűrített paradicsom,
egy marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
3 gerezd fokhagyma,
2 db bármilyen húsleveskocka,
só,
bors,
majoránna,
pirospaprika,
egy kávéskanál cukor.

Elkészítés:

      Az apró darabokra vágott csirkemájat majoránnával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félrétesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst. A savanyú káposztát is kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd negyed körcikkekre szeleteljük. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt szalonnát kis olajban zsírjára olvasztjuk, majd beletesszük a húskockákat. A húst megsózzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük cca. 2.5 liter hideg vízzel. Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyú káposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majoránnát, kevés borsot, cukrot, és kb 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk ezzel berántjuk a Szoljankát. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és még 5 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.

A kész Szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra.

Korhelyek és ínyencek részére egyaránt ajánlott!

Elkészítés ideje: 60-70perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: