Gulyásleves recept

Gulyásleves recept

Hozzávalók 6személyre:
60 dkg marhahús (lábszár a legjobb),
30 dkg sárgarépa,
30 dkg fehérrépa,
60 dkg krumpli,
1-2 paradicsom,
1-2 paprika,
4-5 fej vöröshagyma,
3 dkg zsír,
5-6 dkg csipetke,
pirospaprika, só,
1 tk. köménymag,
gulyáskrém,
pörköltkrém,
1 marhahúsleves-kocka,
Vegeta.

Elkészítés:

A hagymát kb. 1 cm-es kockákra vágva a zsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a kb. 2 cm-es kockára vágott húst. Folyamatos kevergetés mellett addig pörköljük a húst, amíg levet nem enged, ekkor megszórjuk 3-5 teáskanál pirospaprikával és jól elkeverjük, majd felöntjük vízzel, de csak éppenhogy ellepje. Víz helyett 1-2 dl fanyar vörösbor vagy sör is "megteszi". Beletesszük a leveskockát, gulyáskrémet, pörköltkrémet, pár kanál vegetát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, meg a köménymagot. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 1.5-2 óra hosszat főzzük (éppen csak pöfékeljen, nem szabad lobogva forrnia!), néhányszor megkeverjük, az elfőtt levet pótoljuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a csipetkét: agy tojást felütünk és összegyúrjuk egy csipet sóval és annyi liszttel, amennyit csak bele tudunk gyúrni. Fontos, hogy a tészta "kőkemény" legyen. Ha kész, kb. 0.5 cm-es lepényt formázunk belőle és elcsipkedjük apróra, meghintjük liszttel, átforgatjuk, majd kiterítve félrétesszük. Ha a hús félig megfőtt, beletesszük a hosszában felvágott répákat és szükség szerint vízzel felengedve tovább főzzük. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük a kockára vágott krumplit (ha a zöldséget szeletelve szeretjük, azt is most kell beletenni, nem előbb), felöntjük a kész mennyiségre vízzel és 25-30 percig főzzük, míg a hús meg nem puhul teljesen. Végül, ha már elégedettek vagyunk a hússal, beleszórjuk a csipetkét és lobogó lében kb. 5 perc alatt folyamatos keveréssel készre főzzük. Ellenőrizzük az ízesítést, és tálalhatjuk is.       Önállóan, egytálételként is megteszi, de lehet utána palacsintát, smarnit (császármorzsát) vagy túrós csuszát is adni. Nagyon finom a túrós pite is!

Elkészítés ideje: 2óra