Liptói túró recept

Liptói túró recept

Elkészítés:

      Azt hiszem, hogy a jó körözött alapja a jó túró. E nélkül nem lehet a kívánt ízt megkapni. A mostanában kapható "gyári" túrók nem igazán alkalmasak rá. Magyarországon alapvetően kétféle típusú túrót árulnak: tömbben lévő túrót (250 g), illetve zacskós túrót (500 g). Ezek között óriási a különbség. Az egyik szárazabb, kiválóan használható süteményekhez, a másik pedig inkább a mi célunkra, kevert túró készítéséhez. Én magam szoktam erre a célra túrót készíteni. Használhatjuk hozzá a kívánt zsírtartalmú tejet, vagy a forralásnál összement tejet egyaránt.
Túrókészítés:
1 liter tejet langyos helyen hagyok megaludni (éjszakára kint kell felejteni a konyhaasztalon). Másnap az aludttejet belekötöm egy tiszta géz kendőbe és felakasztom. Alá egy edényt teszek a lecsöpögő savó számára (ezt nehogy eldobd, mert hűtve kiváló üdítő ital). A csöpögés abbamaradta után kibontom a kendőt, és ott van előttem a zsíros, illatos, finom házi túró.
Üzletben kapható körözött készítésére alkalmas fűszerkeverék (Maggi, Knorr, Kotányi), de ezeket ki sem próbálnám - sőt, mindenkit lebeszélek róla.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók