Baklava recept

Recept elkészítése:

Baklava recept

Hozzávalók 4-6 személyre:
35 dkg durvára vágott (sosem darált!) dió,
15 dkg összevagdalt mandula,
2 kk. őrölt fahéj,
2 kk. mézeskalács fűszer,
1 ek. porcukor,
2 ek. olvasztott vaj,
1 ek. olívaolaj,
2 cs. (összesen 16 lap) rétestészta.

A sziruphoz:
25 dkg cukor,
1.5 dl víz,
3 szem szegfűszeg,
3 kk. citromlé,
vaj a formához.

Elkészítés:

1. A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. Egy közepes (20x40 cm-es) peremes tepsi alját és oldalát vajjal kikenjük. A diót összekeverjük a mandulával, a cukorral meg a fűszerekkel, és háromfelé osztjuk. 4-4 tésztalapot tiszta konyharuhára, egymásra fektetünk, közüket vajjal megkenjük.
2. Az első 4 lapot tepsibe fektetjük, a diós keverék egyharmadát rászórjuk. Erre ismét 4 tésztalap, rá a második harmada kerül. Ezt a harmadik tésztaréteggel, a töltelék maradékával folytatjuk, majd a negyedik 4 tésztalappal beborítjuk.
3. A tetejét megkenjük a maradék vajjal, és a felső tésztalapot hosszában 3x behasítjuk. A forró sütőbe tolva 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
4. A sziruphoz valamennyi hozzávalót kisebb edényben összekeverjük, és állandóan kevergetve 10 percig forraljuk. Utána kihűtjük, és a szegfűszeget kidobjuk belőle.
5. A sütőből kivett tésztát azon forrón a hideg sziruppal meglocsoljuk, és ha kihűlt, négyszögletes darabokra vágjuk.

Elkészítés ideje: 45perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: