Vadas laskagomba, burgonyagombóccal recept

Recept elkészítése:

Vadas laskagomba, burgonyagombóccal recept

Hozzávalók:
500 g laskagomba
50 g vöröshagyma
50 g bacon szalonna
½ dl olaj
30 g liszt
1 dl tejföl
20 g cukor
15 g mustár
kakukkfű, babérlevél, őrölt bors (ízlés szerint).

Burgonyagombóchoz:
1 kg burgonya
350 g liszt
3 db tojás
50 g bacon szalonna
só, őrölt bors, snidling (ízlés szerint).

Elkészítés:

      A fiatal, friss gombát először a földes résztől tisztítsuk meg. Ezután mossuk meg, de a vízben ne áztassuk, mert megfeketedik, bebarnul. A finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott, üvegesre hevített bacon szalonnára tesszük. Egyenletes pirítással aranysárgára dinszteljük, majd az edény egyik oldalára húzzuk, és zsírjában a cukrot lepirítjuk. Vigyázzunk, hogy se a hagyma, se a cukor ne égjen meg, mert keserű lesz. Erre tesszük rá a cikkekre vágott gombát. Óvatosan összekeverjük, sózzuk és fűszerezzük kakukkfűvel, babérlevéllel és őrölt borssal. Így együtt pároljuk, míg a gomba ress, ropogós puha nem lesz. Közben elkészítjük a tejfeles, mustáros habarást, azaz ezeket az anyagokat liszttel tejszín sűrűségűre, simára keverjük. A forrásban lévő gombát behabarjuk. A habarást egy mozdulattal öntsük az ételhez, mert ha nem így csináljuk, könnyen csomós lehet! Jól forraljuk ki. A vadas laskagombának selymes, pikáns, mártás sűrűségűnek kell lennie. Önállóan, de húsok mellé is fenséges étel. Gyorsan elkészíthető. Tálalható rizzsel, kifőtt tésztával, de burgonyagombóccal az igazi. Burgonyagombóc: A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és nagyobb kockára vágva sós vízbe feltesszük főni. Ha felpuhult, jól leszűrjük, és forrón áttörjük. A felütött, egyneműsített tojást gyorsan hozzákeverjük. Míg hűl a masszánk, a bacon szalonnát apró kockára vágjuk, gyengén megpirítjuk, majd a kihűlt tört burgonyához adjuk. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, finomra vágott snidlinggel. A receptben szereplő lisztmennyiséggel gombóc tésztát gyúrunk. Egyenletes, 40-50 g-os gombócokat formázunk, amiket egy lisztezett tányérra teszünk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Langyos vízbe szedve már le is öblítettük. Forrón, tejfellel meglocsolva, snidlinggel megszórva remek körete a gombának. De önállóan is megállja a helyét, mint vacsora vagy sörkorcsolya.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: