Gombás nyúlpaprikás recept

Recept elkészítése:

Gombás nyúlpaprikás recept

Hozzávalók:
4 db házinyúl comb
200 g nyúlmáj
100 g füstölt szalonna
50 g olaj
50 g vöröshagyma
50 g zöldpaprika
150 g szegfűgomba, vagy sampion
50 g olaj
15 g fűszerpaprika
ízlés szerint: só, őrölt bors
1 dl tejfel
1 dl tejszín
50 g liszt.

Túrós galuska
300 g liszt
2 db tojás
100 g túró
1 dl tej
½ csomag sütőpor
só.

Elkészítés:

      A nyúlcombokat lehártyázzuk. A lehűtött füstölt szalonnát gyufaszál nagyságú csíkokra daraboljuk, és spékelőtűbe tesszük. A combokat rostjaival párhuzamosan megtűzdeljük, spékeljük. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk és kevés felhevített olajban, elősütjük. Készítünk egy pörkölt szaftot. Olajban a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, cikk zöldpaprikát teszünk hozzá, majd oldjuk a fűszerpaprika gyönyörű színét. Azonnal kevés felengedjük, mert különben a paprika megég, fekete és keserű lesz. A kiforralt pörköltszaftba tesszük az elősütött nyúlcombokat. Mindig kevés víz hozzáadásával párolgatjuk. Közben a gombát gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és ha sampiont használunk, cikkekre felvágjuk. Ha a hús félpuha, hozzátesszük a gombát, nyúlmájat. Így készre pároljuk, majd tejfeles-tejszínes habarással sűrítjük a gombás nyuszit. A habarásnál a lisztet tejfellel, tejszínnel simára keverjük, és vízzel tejszín sűrűségűre hígítjuk. A forrásban levő ételhez egyszerre hozzáöntjük, jól elkeverjük és kiforraljuk, hogy ne legyen liszttízű. Bársonyos, kellemes gomba ízű, tejfel sűrűségű mártást kell kapnunk. Tálaláskor a nyúlcombokra egy-egy nyúlmájat teszünk, és a gombamártással leöntjük. Tejfellel, zöldpaprikával, és túrós galuskával fenséges. A túrósgaluska elkészítésekor a felütött tojáshoz tesszük a tejet, áttört túrót, sót. A lisztet ½ csomag sütőporral elkeverjük, és a túrós tojásos masszával összekeverjük. Közepes keménységű galuskát készítünk. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk ki a tésztát. Egy órát pihentetjük, majd forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk evőkanállal. Így még különlegesebb ez a köret. Vannak olyan települések, ahol zöldborsó nagyságúra szaggatják a túrós galuskát. Tálaláskor füstölt reszelt sajttal megszórva, tejfellel meglocsolva kínálják.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: