Zsemlegombóc recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-50.jpg
Hozzávalók

2 zsemle,
1 kis fej vöröshagyma,
1/4 csomó petrezselyemzöld,
4 dkg zsír,
1 tojás,
só,
1 csipetnyi törött bors,
6-7 evőkanál liszt.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A szikkadt zsemléket egyforma apró kockákra, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágom. A zsemlekockákat kissé megzsírozott tepsiben, sütőben világosra pirítom, majd tálba teszem. Hozzáadom a kevés zsíron megpirított hagymát és a petrezselyemzöldet. Felütöm a tojást, megsózom, megborsozom, kevés tejjel vagy hideg vízzel összekeverem, és a zsemlekockákra öntöm. Annyi lisztet adok hozzá, hogy formázható masszát kapjak, majd az egészet jól összedolgozom. Forró, sós vízben főzési próbát végzek. Ha a gombóc szétfő, liszttel vagy tojással keményítem, ha túl kemény, vízzel vagy tejjel lágyítom. Ezután a tésztát vizes kézzel kiszaggatom, formázom, és forrásban levő vízben kifőzöm. Vadas és mártásos ételekhez, savanyú tüdőhöz tálalom.

Elkészítés ideje: 15-20perc

Receptek kategória: