Zöldborsófőzelék finoman recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-49.jpg
Hozzávalók

2 kg friss vagy 1 kg konzerv vagy mirelit zöldborsó
1/2 csomó petrezselyemzöld
víz,
só,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál liszt,
cukor,
2-3 evőkanál tejszín.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A hüvelyes zöldborsót kifejtem, megmosom. A petrezselyemzöldet finomra vágom. A zöldborsót a forrásban levő vízbe teszem, megsózom és egyenletes hőfokon, majdnem puhára főzöm. Világos, (nem pirított) vajas rántást készítek, és hozzáadom a petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedve simára keverem, majd berántom vele a főzeléket. Ezután felforralom megízlelem, és ha kell, megint megsózom, gyengén megcukrozom. Végül beleöntöm a tejszínt. Az idei gyenge zöldborsót vagy a konzervborsót (ha nem túl kemény) vajon is lehet párolni. Ez esetben egy lábosban felolvasztom a vajat, majd beleteszem a megtisztított, megmosott és leszűrt zöldborsót. Megsózom, kevés vízzel fedő alatt párolom, és megszórom finomra vágott petrezselyemzölddel. Ha megpuhul, zsírjára pirítva liszttel behintem, jól elkeverem, és néhány percig együtt pirítom. Vízzel felengedve simára keverem és felforralom. Ízesítése az előzőekben leírttal megegyezik. Különféle sültekkel, natúrszelettel, tükörtojással kínálom.

Elkészítés ideje: 15-20perc

Receptek kategória: