Kapros tökfőzelék recept

Kapros tökfőzelék recept
Hozzávalók 4 személyre:

2 kg tök (egészben) vagy 1 kg tisztított, gyalult vagy mélyhűtött tök,
só,
1 kis fej vöröshagyma,
1 csomó kapor,
5 dkg zsír,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál ecet,
1 evőkanál liszt,
1 mokkáskanál cukor.

Elkészítés:

A tököt meghámozom, hosszában kettévágom, a belső részét evőkanállal kikaparom és megmosom. Mindig hosszában haladva legyalulom. Megsózom, néhány percig állni hagyom, majd kinyomkodom. A megtisztított, megmosott vöröshagymát és a kaprot finomra vágom. A felolvasztott zsírban megfonnyasztom a vöröshagymát, hozzáadom az előkészített tököt, meghintem a kapor felével, összekeverem, majd fedő alatt gyors tűzön félpuhára párolom. A kapor másik felét tálalás előtt adom hozzá. Tejfölös habarást készítek, amit állandó keverés közben a tökhöz adok. Megsózom, ecetet, cukrot teszek bele, és mérsékelt tűzön felforralva készre párolom. Habarás helyett világos rózsaszínűre pirított rántással is sűríthető. Mindkét esetben adhatok hozzá egy csipetnyi pirospaprikát is. A sózott vagy ecetben tartósított tököt fel- használás előtt kiáztatom. A mélyhűtött tököt felengedés után ugyanúgy készítem el, mint a frissen gyalultat. Egybesültekhez, natúr húsokhoz tálalom.

Elkészítés ideje: 30perc

The Mountain - 3D pólók