50 dkg fejes káposzta,
4 szikkadt zsemle
2 dl tej
5 dkg csemegeszalonna
1 fej hagyma 1 tojás
5 dkg liszt bors
szerecsendió,
köménymag,
1 csomó petrezselyemzöld,
só.
A káposztát félbevágom, a torzsáját kivágom. Fazékban sós vizet forralok, beleteszem a káposztadarabokat, és fedő alatt 20 percig főzöm. Közben a zsemléket kockára vágom, megsózom, és leöntöm langyos tejjel. Ázni hagyom. A megfőtt káposztát apróra vágom és kihűtöm. A szalonnát kis kockákra vágva serpenyőben megolvasztom, hozzáadom a szintén kockákra vágott hagymát, és addig pirítom, amíg a szalonna ropogósra nem sül. A felaprított káposztát jól kinyomkodom a levétől, majd keverőtálban összedolgozom a szalonna-hagyma keverékkel és az áztatott zsemlével. Hozzáteszem a felvert tojást, a lisztet, a fűszereket és az apróra vágott petrezselymet. A tésztából 6 cm átmérőjű gombócokat formálok, és forró, sós vízben (nem loboghat!) 15 percig főzöm. Sertéssülthöz és báránysülthöz kitűnő köret.
Elkészítés ideje: 60perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges