1 kg burgonya, só,
6 dkg vaj,
1/4 csomó petrezselyemzöld
6 dkg zsír,
1 fej vöröshagyma,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
6 dkg vaj,
1 késhegynyi szerecsendió.
Főtt burgonya. A burgonyát héjában egészben vágj meghámozva, kockára vagy cikkekre vágva is megfőzhetem. A hámozottat sós vízben megfőzöm, és tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem. A vajas-petrezselymes burgonyához egyforma kis újburgonyákat válogatok ki, vagy a nagyobb burgonyákból karalábévájóval gömböket faragok. A burgonyát sós vízben kb. 15 percig főzöm, leszűröm és olvasztott vajban átforgatva petrezselyemzölddel meghintve fedő alatt készre párolom. Hagymás tört burgonyának a frissen megfőzött, összetört burgonyát zsírban kissé megpirított hagymával keverem össze. A borított burgonyát úgy készítem, hogy a hagymás tört burgonyát zsemlemorzsával megszórt serpenyőben szétterítem és ropogósra pirítom. Pirított burgonya készítéséhez a héjában megfőzött, meghámozott, kihűlt burgonyát karikára vágom és kevés felhevített zsiradékban gyakori kevergetés közben megpirítom. Resztelt burgonyához a héjában megfőzött, meghámozott, kihűtött burgonyát durvára lereszelem. Sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezem és vajjal elkeverve serpenyőben megpirítom.
Elkészítés ideje: 30perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges