Főtt-sült burgonyák recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-12.jpg
Hozzávalók

1 kg burgonya, só,
6 dkg vaj,
1/4 csomó petrezselyemzöld
6 dkg zsír,
1 fej vöröshagyma,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
6 dkg vaj,
1 késhegynyi szerecsendió.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

Főtt burgonya. A burgonyát héjában egészben vágj meghámozva, kockára vagy cikkekre vágva is megfőzhetem. A hámozottat sós vízben megfőzöm, és tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel meghintem. A vajas-petrezselymes burgonyához egyforma kis újburgonyákat válogatok ki, vagy a nagyobb bur­gonyákból karalábévájóval gömböket faragok. A burgonyát sós vízben kb. 15 percig főzöm, leszűröm és olvasztott vajban átforgatva petrezselyemzölddel meghintve fedő alatt készre párolom. Hagymás tört burgonyának a frissen megfőzött, összetört burgonyát zsírban kissé megpirított hagy­mával keverem össze. A borított burgonyát úgy készítem, hogy a hagy­más tört burgonyát zsemlemorzsával megszórt ser­penyőben szétterítem és ropogósra pirítom. Pirított burgonya készítéséhez a héjában megfő­zött, meghámozott, kihűlt burgonyát karikára vá­gom és kevés felhevített zsiradékban gyakori kever­getés közben megpirítom. Resztelt burgonyához a héjában megfőzött, meghámozott, kihűtött burgonyát durvára leresze­lem. Sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezem és vajjal elkeverve serpenyőben megpirítom.

Elkészítés ideje: 30perc

Receptek kategória: