Főzelékek, köretek képekkel

Zöldborsófőzelék finoman recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-49.jpg

2 kg friss vagy 1 kg konzerv vagy mirelit zöldborsó
1/2 csomó petrezselyemzöld
víz,
só,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál liszt,
cukor,
2-3 evőkanál tejszín.

4

A hüvelyes zöldborsót kifejtem, megmosom. A petrezselyemzöldet finomra vágom. A zöldborsót a forrásban levő vízbe teszem, megsózom és egyenletes hőfokon, majdnem puhára főzöm.

Zsemlegombóc recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-50.jpg

2 zsemle,
1 kis fej vöröshagyma,
1/4 csomó petrezselyemzöld,
4 dkg zsír,
1 tojás,
só,
1 csipetnyi törött bors,
6-7 evőkanál liszt.

4

A szikkadt zsemléket egyforma apró kockákra, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágom. A zsemlekockákat kissé megzsírozott tepsiben, sütőben világosra pirítom, majd tálba teszem.

Zellerpüré recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-48.jpg

2 nagy zellergumó,
citromlé,
25 dkg burgonya,
2 evőkanál liszt,
1-2 dl tej,
só, bors, szerecsendió ízlés szerint.

4

A zellergumókat megtisztítom, citromlével azonnal bedörzsölöm, hogy ne feketedjenek meg, majd a megtisztított burgonyával együtt karikákra vágom.

Vajas spenót recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-47.jpg

1,2 kg friss spenót,
1 késhegynyi szóda-bikarbóna,
6 dkg vaj,
só,
1 késhegynyi őrölt bors.

4

A gondosan megmosott spenót vastag szárát letépdesem. A leveleket annyi sós, szódabikarbónás, forrásban levő vízbe teszem fel főni, amennyi éppen ellepi. Kb.

Szaftos galuska recept

files/images/fozelekek-koretek-kepekkel/3-43.jpg

1 nagy fej vöröshagyma,
2 evőkanál zsír,
1 teáskanál pirospaprika,
25 dkg zöldpaprika,
15 dkg paradicsom,
só, törött bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál liszt,
1 dl tej őrölt gyömbér,
4 adag galuska (köret),
1 dl tejföl.

4

Az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztom a forró zsíron, majd a tűzről lehúzva, elkeverem benne a pirospaprikát.