Burgonyás csirke recept

files/images/foetel/02.jpg
Hozzávalók

1 konyhakész csirke (kb. 1,6 kg),
só és őrölt bors,
10 dkg húsos szalonna,
4 nagy burgonya (egyenként kb. 20 dkg),
2 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 ek olaj,
2,5 dl fehérbor,
1 csokor petrezselyem,
1 csomó újhagyma.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A csirkét 8 darabba vágjuk, hideg vízzel leöblítjük és leitatjuk. Körös-körül megsózzuk és megborsozzuk. A szalonnát lebőrözzük, és apró kockákra vágjuk. A burgonyaszemeket folyó víz alatt kefével jól ledörzsöljük, és kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk. A vörös és a fokhagymát meghámozzuk, a vöröshagymát hosszában kettévágjuk, majd felszeleteljük. A szalonnát az olajban, serpenyőben ropogósra sütjük, majd kivesszük. A burgonyát a szalonnazsírban gyorsan megpirítjuk, és ezt is kiszedjük. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A csirkedarabokat a visszamaradt szalonnazsírban köröskörül megpirítjuk. A vöröshagymát és a szalonnát beleszórjuk, majd a fokhagymát rányomjuk. A borral felöntjük, és felforraljuk. Tűzálló tálba terítjük, és a forró sütőbe tolva (gáz 2-3- fokozat) kb. 30 percig sütjük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk. Az újhagymát vékony karikákra szeljük. Mindkettő harmadát félretesszük, a többit a burgonyával együtt a húshoz adjuk, és még 20 percig sütjük. Tála lás előtt a maradék petrezselyemmel és újhagymával megszórjuk.

Tippek:
Mielőtt a burgonyaszeleteket megsütnénk, ajánlatos konyhai papírtörlővel leitatni. így megakadályozhatjuk, hogy a forró zsír fröcsköljön. Ráadásul a burgonyaszeletek ropogósabbra sülnek, ha jól megszárítva rakjuk a forró zsiradékba.

A szárazra törléshez fektessük a burgonyaszeleteket egymás mellé két réteg konyhai papírtörlőre, majd egy másik darab papírtörlővel itassuk le a nedvességet a szeletek tetejéről.

Elkészítés ideje: 80-90 perc

Receptek kategória: