Makói sonka recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg
Hozzávalók

1 sertés sonka,
1 nagy gerezd fokhagyma,
4 fej vöröshagyma,
4 babérlevél,
1 evőkanál koriander,
1 evőkanál fenyőmag,
7 g salétromsó,
35 dkg só.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A kikanyarított, megformázott és tiszta ruhával letörölgetett, még meleg sonkát bedörzsöljük a salétromsóval, a megtisztított fokhagymával, majd alaposan besózzuk. Meghintjük a porrá tört fűszerekkel, a megtisztított és vékony karikára vágott hagymával, a kis darabokra tört babérlevéllel. Edénybe téve nehezéket teszünk rá, és jól lenyomtatjuk. 4 héten keresztül mindennap megforgatjuk. A sonka, levet ereszt néhány nap múlva, ezt megkóstoljuk, hogy elég sós-e. Ha szükséges, utánasózhatunk. A pácléből kivéve lerázzuk róla a fűszereket, szikkasztjuk, és pirosas-barnára füstöljük. Felakasztva száraz, hűvös helyen tároljuk.

Receptek kategória: