Kakukkfüves sonka recept

files/images/fenyomagos/fenyomag.jpg
Hozzávalók

1 sertés hátsó sonka (4-5 kg),
1 dkg koriander,
1 dl fenyőmag,
fél dl szárított kakukkfű,
1 dkg salétromsó,
50 dkg só.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A sót összekeverjük a salétromsóval, és felmelegítjük egy ép zománcú lábasban. Ezzel a meleg sóval alaposan bedörzsöljük az előzőleg megformázott és tiszta ruhával letörölgetett sonkát. (Nem szabad megmosni!) A koriandert, a fenyőmagot és a kakukkfüvet porrá törjük, majd ezt is bedörzsöljük a sonkába. Olyan nagy edénybe (pl. fateknőbe, hordóba) tegyük a sonkát, hogy kényelmesen elférjen, és forgatni is lehessen benne. 4 héten át mindennap megforgatjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Ezután tiszta ruhával letöröljük róla a fűszereket, és a szabad levegőn leszikkasztjuk. Füstre téve pirosas-barnára füstöljük (általában 7-10 nap a füstölés ideje). Hűvös, szellős helyen felakasztva tároljuk. Nagyon sokáig eláll.

Receptek kategória: