Almafánk 2. recept

Recept elkészítése:

Almafánk 2. recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
50 dkg tisztított, reszelt alma,
5 dl tej,
2 egész tojás,
fél dkg élesztő,
3 dkg zsír,
1 evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál só,
olaj a sütéshez,
fahéjas porcukor a sütemény behintéséhez.

Elkészítés:

      Fél dl tejben elkeverem az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom (vagyis hagyom, hogy a megkelt élesztő "felfusson" a bögre tetejére). Mély tálba beleöntöm az átszitált lisztet, és a közepébe egy mélyedést vájok. Ide öntöm a megkelt élesztőt, a sót, az egész tojásokat, a zsírt és annyi tejjel gyúrom össze, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. A cipóvá gyúrt tésztát lisztezett tálba teszem, tetejére is szórok egy keveset, majd tiszta ruhával letakarva, langyos helyen (de nem a tűzhely szélén!) duplájára kelesztem. Ezután beledolgozom a reszelt almát, majd kinyújtva egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom a fél centi vastag tésztát. Bő, forró olajban fedő alatt sütöm a fánkok alsó oldalát, majd fedő nélkül a másik felét is pirosra sütöm. Itatóspapírra szedem, hogy az a felesleges olajat felszívja. Fahéjas porcukorral meghintve kínálom.

Elkészítés ideje: 120perc

vissza a főoldalra

Receptek kategória: