Paprikás burgonya egészségesen recept

file/images/egeszseg/egeszseg.jpg
Recept elkészítése:

1 kg mosott burgonyát hámozzunk meg. Utána újból megmosva minden egyes darabot keresztben vágjunk ketté, majd hosszában is vágjuk méretétől függően 4–8 darabra. A kisebb méretű krumplit keresztben nem kell kettévágni. 1 közepes fej vöröshagymát aprítsunk fel, és 0,8 dl étolajon dinszteljük üvegesre. 4 db zöldpaprikát mossunk meg, daraboljuk fel kb. 0,5 cm vastag karikákra illetve 1 cm széles szeletekre, és adjuk a hagymához, majd fedő alatt főzzük puhára. Amikor a paprika megpuhult, mossunk meg 2 közepes méretű paradicsomot, és négyfelé vágva rakjuk a paprikához. Főzzük tovább, amíg a paradicsom szétesik, majd fedő nélkül süssük le a lecsót zsírjára. Ekkor tegyük hozzá a feldarabolt burgonyát, majd szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót, és keverjünk bele 1 kávéskanál fűszerpaprikát. A különleges ízek kedvelői adhatnak hozzá negyed mokkáskanál köménymagot is. Öntsünk rá 4 dl vizet, és fedő alatt főzzük kb. 20 percig, amíg a krumpli megpuhul. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert akkor a burgonya felszívja az összes levet, és kása lesz belőle. A magyaros ízek kedvelői használhatnak hozzá csípős paprikát is. Télen a paprika és a paradicsom 4 púpozott evőkanál lecsóval helyettesíthető. Aki bő lére eresztve szereti a paprikás burgonyát, 0,5 liter vizet adjon hozzá.
Amíg a krumpli fő, 5 dg szójakockából készítsünk fél adag Szójatepertőt az I. fejezetben leírt módon, azzal a különbséggel, hogy az előző este beáztatott szójakockát vágjuk három–négyfelé. Végül finoman keverjük az apró szójatepertőt az időközben puhára párolódott burgonya közé, és melegen, önálló ételként, savanyúsággal tálaljuk. Mivel a paprikás krumpli elsősorban téli étel, savanyított uborkával, paprikával vagy csalamádéval fogyaszthatjuk. Nyáron készítve tejfölös uborkasalátával a legízletesebb. Ha másnapra főzzük, akkor hosszú lére engedjük, mert a tárolás alatt a burgonya sok vizet szív magába, és besűrűsödik. Hűtőszekrényben tároljuk.

Receptek kategória: