Csabai vastag kolbász (Csabai paprikás szalámi) recept

Csabai vastag kolbász (Csabai paprikás szalámi) recept

Elkészítés:

      10 kg sertéshúst kis darabokra vágunk. Lyukas deszkára terítve szikkasztjuk 1 napig. Elkeverve 10 dkg édes pirospaprikával, 2 dkg csípős pirospaprikával, 26 dkg sóval, 4 dkg őrölt borssal, 6 dkg zúzott fokhagymával, 5 dkg porcukorral, kis őrölt köménnyel, 1.5 dkg salétromsóval, ledaráljuk közepes lyukú tárcsán.
Teknőben jól összegyúrva, 2 napig érleljük, bő marhabélbe keményen betöltjük. Közben a szalámit masszírozzuk, nehogy levegős maradjon. Nagyfejű, vastag gombostűvel is megszurkálhatjuk. A kenderzsineget a szalámi egyik végére 3 hurokkal kötjük. A zsineget a szalámi másik végéig vezetve, újra 3 hurokra kötjük. Az ellenkező oldalon visszavezetve, újra 3 hurokra kötjük. Visszavezetéskor 2-3 kereszthurkot kötünk a rúdon. Ez ne legyen se túl szoros, se nagyon laza. Ügyeljünk, hogy a has- és hátkötés a szalámi tengelyével párhuzamos legyen, a végkötések pedig a rúd tengelyének közepére essenek. Füstölőrudakra téve levegőre rakjuk pár órára.
Szellős füstölőben magasra akasztjuk. Lassan, hideg füsttel 2-3 napig füstöljük. Vigyázzunk, a füstölő fel ne melegedjen! Füstölés után száraz helyre akasztjuk, 2 hónap múlva felvágható. Ez a kolbász csak hideg, száraz időben készíthető. A marhabelet töltés előtt 45 cm-re vágjuk, egyik végét bekötjük. Vigyázzunk, a hús meg ne fagyjon, sem egészben, sem darálva! Békéscsabán ezt az ún. csabai kolbászt sokan erősen fűszerezik.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk