Bácskai füstölt hurka recept

Recept elkészítése:

Bácskai füstölt hurka recept

Hozzávalók:
1 kg 75 dkg vegyes húsféle: szív, tüdő, véres torkos húsok,
40 dkg tokaszalonna,
4 dl vér,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál zsír,
fél dkg szegfűbors,
1 dkg törött fekete bors,
kb. 6 dkg só.

Elkészítés:

      Az összes húsfélét és a tokaszalonnát sós vízben megfőzzük, majd a léből kivéve, lecsurgatjuk. Ha kihűlt, a húst ledaráljuk, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk. (Ez kizárólag csak éles késsel lehetséges!)
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a zsírban üvegesre fonnyasztjuk. Az egészet összekeverjük a porrá zúzott fűszerekkel és a vérrel. Vastag hurkabélbe lazán betöltjük, és takaréklángon a húslében másfél óráig abáljuk. (Tetszés szerinti nagyságra készítjük.) Különösen fontos, hogy nagyon csendesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön a lé. Hideg vízbe téve teljesen lehűtjük, lecsöpögtetjük, deszkán leszikkasztjuk, és 24 órára, hideg füstre tesszük. Hűvös helyen 10 napig is eláll ez a jóízű hurka.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: