Diótorta (1920-ból)

files/images/befozes/dio.jpg
Hozzávalók

Az alaphoz:
7 tojás,
15 dkg cukor,
10 dkg dió,
2 kanál liszt,
2 kanál morzsa.

Diókrém: 20 dkg cukor,
1 dl tej,
10 dkg dió,
1 kanál liszt,
vanília vagy citromhéj,
15 dkg vaj,
1-2 kanál rum.

Recept elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe, vagy mély porcelántálba tesszük, a sárgákat egy csészébe. A habot jól elkeverjük, és utána adjuk hozzá kanalanként a cukrot, amellyel még továbbverjük, amíg fényes lesz és jó kemény. Most hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, amivel szintén még verjük kb. 4-5 percig. Végül lassan adagolva, hozzászitáljuk a lisztet, a morzsát és az apróra vágott diót, de ezzel már nem verjük, hanem csak könnyedén, fakanállal elkeverjük. A tortasütőbe öntjük, tetejét simára igazítjuk. Egyenletes, középhőmérsékletű tűznél sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, három részre el kell vágni. A cukrot a tejjel felfőzzük, hozzáadjuk a darált diót, amiben egy kanál lisztet elkeverünk, pár percig főzzük, vaníliával vagy citromhéjjal ízesítjük, és félig kihűtjük. Hozzáadjuk a vajat, amivel jó habosra kavarjuk. Egy-két kanál rummal ízesíthetjük. Ezzel a krémmel megtöltjük a piskótánkat, és a külsejét is bevonjuk. Diógerezdekkel díszíthetjük.

Receptek kategória: