Diós sütemények

Viktória csemege recept

files/images/befozes/dio.jpg

Tojásfehérje 7 db,
porcukor 40 dkg,
dió 40 dkg,
méz 2 dl,
vanília 1/4 rúd,
ostya- vagy tortalap 2 db.

Hét tojás kemény habjába teszünk 40 dkg porcukrot, kevés vaníliát, törött diót, és ezt forró vízzel telt edényben, folytonos keverés között főzzük, 2 dl forró mézet hirtelen a keverék közé öntünk, és

Túrós-diós pogácsa recept

files/images/befozes/dio.jpg

25 dkg áttört friss tehéntúró,
25 dkg vaj,
25 dkg liszt,
egy késhegynyi só,
1 tojás a kenéshez,
10 dkg dió.

Az anyagokból tésztát készítünk, 3 órát pihentetjük, deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk belőle, a tetejüket megkenjük tojással, egy diószemet teszünk rá, és a tésztát előmele

Poharas piskóta recept

files/images/befozes/dio.jpg

1 egész tojás,
1 pohár cukor,
1 pohár tej,
1 pohár apróra vágott dió,
1 pohár liszt,
1 csomag sütőpor,
1 citrom reszelt héja.

A tojást a cukorral és a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük a diót, a citromhéjat, a tejet, a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tepsiben elsimítjuk és megsütjük.

Ördögpirula recept

files/images/befozes/dio.jpg

Csokoládé 10 dkg,
dió 10 dkg,
porcukor 10 dkg,
vaj 7 dkg,
tojás 1 db,
vanília 1/4 rúd,
csokoládé 10 dkg.

Puhított csokoládét, darált diót, porcukrot, vajat, kevés vaníliát 1 tojássárgájával összegyúrunk, kis gombócokat formálunk belőle, tojásfehérjébe, azután csokoládéba hempergetjük, és állni hagyjuk.

Görög karácsonyi kalács recept

files/images/befozes/dio.jpg

2 dl finomított olívaolaj,
15 dkg cukor,
1-1,5 dl narancslé,
1 dl konyak,
75 dkg liszt,
2 mk. sütőpor. Szirup: 2 dl víz,
20 dkg cukor,
20 dkg méz,
100 dkg vagdalt dió,
fahéjízlés szerint.

Az olajat, cukrot, narancslét, konyakot jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet, óvatosan sima tésztát gyúrunk belőle.

Diótorta (1920-ból)

files/images/befozes/dio.jpg

Az alaphoz:
7 tojás,
15 dkg cukor,
10 dkg dió,
2 kanál liszt,
2 kanál morzsa.

Diókrém: 20 dkg cukor,
1 dl tej,
10 dkg dió,
1 kanál liszt,
vanília vagy citromhéj,
15 dkg vaj,
1-2 kanál rum.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habüstbe, vagy mély porcelántálba tesszük, a sárgákat egy csészébe.