Méteres kalács recept

Méteres kalács recept
Hozzávalók 4 személyre:

8 tojás
52 dkg porcukor
2 dl víz
2 dl olaj
1/2 csomag sütőpor
52 dkg liszt
2 púpozott evőkanál kakaópor
A forma kikenéséhez:
4-5 dkg vaj
4 evőkanál finomliszt
A krémhez:
2 csomag (8 dkg) főzni való puncsízű pudingpor
7,5 dl tej
5 evőkanál cukor
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
3 evőkanál rum
30 dkg étcsokoládé
4 evőkanál olaj.

Elkészítés:

A tojássárgákat a porcukorral, majd az olajjal meg a vízzel jól keverd ki. A sütőport szórd a lisztbe, majd az egészet add az előzőekhez. A masszát oszd kétfelé, az egyikbe keverj kakaóport. A tojásfehérjét verd habbá, majd egyenlően forgasd a kétféle masszába. Két, egyenként kb. 1 liter űrtartalmú őzgerincformát kenj ki vajjal, lisztezd be, és töltsd bele a kétféle masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon 40 perc alatt süsd meg. Rácsra borítva hagyd hűlni, majd a felpúposodott tetejét vágd egyenesre, s ujjnyi vastagon szeleteld fel. A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral főzd sűrű krémmé. A vajat a porcukorral keverd habosra, apránként add hozzá a kihűlt pudingot, ízesítsd rummal. A krémmel kend meg a tésztaszeleteket, és felváltva - egy világosat, egy sötétet - tapassz egymáshoz. A csokoládét vízgőz felett olvaszd meg, dolgozd el az olajjal, és vond be vele a méteres kalácsot. Ferdén szeleteld fel.

Kiemelt partnerünk