Töltött csirke sóágyon recept
Hozzávalók:
1 db, 120 g-os fiatal csirke
2 db zsemle
50 g gomba
50 g csirkemáj
2 db tojás
só
őrölt bors
majoránna
fél csomag petrezselyem zöld
20 g vöröshagyma
50 g vaj.
Tejszínes sárgarépához:
1 dl tejszín
400 g sárgarépa
50 g vaj
gyömbér
só
őrölt bors
cukor
1 csomag petrezselyemzöld.
Rántott karfiolhoz:
500 g kelvirág
50 g liszt
2 db tojás
80 g zsemlemorzsa
só
olaj a sütéshez.
Vörösboros aszalt szilvához:
200 g aszalt szilva
1 dl vörösbor
szegfűszeg
fahéj.
Elkészítés:
A gondosan megtisztított jérce bõrét a nyaki résznél kezdve egész a combig a mutató ujjunkkal óvatosan felfejtjük. Hasüreget sózzuk, és majoránnát, petrezselyem zöld szárát teszünk bele. A bor és a hús közé habzsákkal gyengéden betöltjük a tölteléket, ami: áztatott jól kicsavart zsemle, felvert tojás, leforrázott kockára vágott csirkemáj, vajban üvegesre hevített vöröshagyma, gomba, petrezselyem zöld és egy jó fűszerezés. A csirke szárny végeket megformázzuk, a combokat összetűzzük. 1 kg só ágyra helyezzük, és 180 °C-os sütőben szép piros ropogósra sütjük. Ugye mily különleges sózás, és locsolgatás nélkül is gyönyörűen megsül. Pihentetés után daraboljuk.
Tejszínessárgarépa:
Az egyenletes batonokra vágott sárgarépát vajban, kevés tejszín aláöntésével, friss gyömbér, cukor, só, őrölt bors ízesítésével ropogós puhára pároljuk. Finomra vágott petrezselyem zölddel megszórva kitűnő köret.
Rántottkarfiol:
A rózsáira szedett kelvirágot lobogó, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzzük, majd lehűtjük. Hagyományos panírozást alkalmazva lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Vörösboros aszalt szilva:
Vörösboros, szegfűszeges, fahéjas borban az aszalt szilvát átforraljuk, majd benne kihűtjük. Lé nélkül tálaljuk.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges