Burgundi éticsiga recept

Recept elkészítése:

Burgundi éticsiga recept

Hozzávalók 6 személyre:
6 tucat éticsiga,
1/2 l gyenge borecet,
1/2 kg durva szemű só,
2 sárgarépa,
4 vöröshagyma v. 40 dkg gyöngyhagyma,
7 gerezd fokhagyma,
csomóba kötött fűszerzöldségek (babérlevél, zöldpetrezselyem, kakukkfű),
1 nagy csomó zöldpetrezselyem,
1 l száraz fehérbor,
50 dkg vaj,
10 dkg zsemlemorzsa,
só, bors.

Elkészítés:

Bő vízben megmossuk a csigákat, lecsurgatjuk, majd két marék sóval, bőséges hideg vízzel, nagyobb tálban 1 órán át, áztatjuk. Utána leöntjük a vizet, és még kétszer ugyanígy megismételjük az áztatást. A harmadik sós víz után alaposan leöblítjük, és fél órán át hideg vízben állni hagyjuk a csigákat. Közben megtisztítjuk a sárgarépát, a két fej hagymát és négy-öt gerezd fokhagymát. Nagyobb fazékba vizet öntünk, beletesszük a zöldséget, a fűszercsomót, hozzáöntjük a bort, sót, borsot teszünk bele. A kiáztatott csigákat a lében 3 órán át lassú tűzön főzzük, miközben időnként óvatosan megrázogatjuk a fazekat. Ha megfőttek a csigák, leöntjük a főzőlét, és kiszedegetjük a csigatesteket a házakból. A zsigereket eldobjuk, az izomdarabkákat tálba rakjuk. A házakat kimossuk és kiszárítjuk.

Elkészítjük a töltelékhez való fűszeres vajat: petrezselymet, hagymát, fokhagymát apróra vágunk, vajjal habosra keverjük, majd ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. A kiszárított csigaházakba fél-fél mokkáskanálnyi fűszervajat nyomkodunk, beledugjuk a húst, és újabb adag vajjal betapasztjuk. A megtöltött házakat csigasütő vagy tűzálló tálra tesszük, megszórjuk zsemlemorzsával, és 4-5 percre forró sütőbe állítjuk.

Ital: fehérbor.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: