Brokkolis kölespuding sajtmártással recept

Recept elkészítése:

Brokkolis kölespuding sajtmártással recept

Hozzávalók:
a pudinghoz 30-40 dkg brokkoli (mirelit),
10 dkg hántolt köles,
3 tojás,
8 dkg margarin,
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só;
a sajtmártáshoz 2 dkg margarin,
5 dkg reszelt füstölt sajt,
1 evőkanál korpás liszt,
2 dl tej,
2 dl tejföl,
1 mokkáskanál törött fehér bors,
1 mokkáskanál currypor,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A még fagyos brokkolit kis kockákra vágom, és enyhén sós, forrásban lévő vízbe teszem. Az újraforrástól számított 3 perc múlva leszűröm. Hagyom kihűlni. A hántolt kölesre térfogatához képest négyszeres mennyiségű, enyhén sós vizet töltök, és kis lángon addig főzöm, amíg az összes vizet beszívja. Közben a margarint felolvasztom és hagyom kihűlni. Ha már nem meleg, kikeverem a tojások sárgáival, majd hozzáadom a zúzott fokhagymát meg a sót, és beledolgozom a kihűlt, főtt kölest, valamint a brokkolit. Végül hozzáadom a közben kemény habbá vert tojásfehérjéket. Óvatosan összekeverem, és egy kikent formába simítom a masszát. A megtöltött formát egy vízzel telt tepsibe állítom, ezt betolom a forró sütőbe, és a gőzben addig főzöm a pudingot, amíg a beleszúrt villára már nem tapad a masszából. Míg a puding készül, megfőzöm a sajtmártást. A margarint habzásig hevítem a liszttel, majd a meleg tejjel apránként felengedve, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ezután keverem hozzá a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem forralom. Törött borssal és curryporral ízesítve, lefedve melegen tartom. A megfőtt pudingot tálra borítom, alá, illetve köré öntöm a meleg sajtmártást, és cikkekre vágva kínálom.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: