Szalontüdő recept

Recept elkészítése:

 Szalontüdő recept

Hozzávalók:
1 kiló borjútüdő a szívvel együtt,
10 deka zsír,
10 deka liszt,
1 citrom,
4 kockacukor,
20 deka vöröshagyma,
3 babérlevél,
5 szem egész bors,
10 szem kapribogyó,
2 darab szardella-filé,
só, ecet,
1 evőkanál mustár.

Elkészítés:

      A tüdőt megtisztítjuk, szépen megmossuk, 10 deka hagymával, 1 babérlevéllel fazékba tesszük és annyi vizet adunk hozzá, amennyi ellepi, majd fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, vékony metéltre vágjuk, és egy üres lábosba tesszük.
      Ezután mártást készítünk a következő módon:
Zsírban megolvasztjuk a 4 kockacukrot világosbarnára, majd hozzáadjuk a lisztet, és vigyázva megpirítjuk, ugyancsak világosbarnára. Egy vágódeszkán finom vagdalékot készítünk a hagymából, fokhagymából, 2 babérlevélből, a citrom lereszelt héjából, a kapriból, és olajos szardellákból, majd beledobva a rántásba, azon egy-két percig keverjük. Utána a lével, melyben a tüdő főtt, felengedjük és felforraljuk. Sóval, mustárral, citromlével ízesítjük, míg végül az összevágott tüdőre szűrjük. Tálalásnál zsömlegombócot adunk hozzá.

Elkészítés ideje: 4 óra

Receptek kategória: