Borjúszelet kapribogyómártással recept

Recept elkészítése:

 Borjúszelet kapribogyómártással recept

Hozzávalók:
4 szelet csontos borjúkaraj (kb. 2 centi vastagságúak),
1 evőkanál mustár,
só és frissen őrölt fekete, bors,
2 + 3 evőkanál puha vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
A mártáshoz:
10 deka kapribogyó,
1 kis csokor friss kapor,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
2 deci tejföl,
2 deci tejszín,
1 csokor újhagyma,
½ deci száraz fehérbor,
a tetejére egy kisebb citrom.

Elkészítés:

      Először elkészítem a mártáshoz valókat meg a karajszeleteket, hogy ne akkor kelljen kapkodnom, amikor szükség lesz rájuk.
A lecsöpögtetett kapribogyót és a kaprot apróra vágom, az étkezési keményítőt kézi habverővel simára keverem a tejföllel meg a tejszínnel, aztán az újhagymák fehér részét felkarikázom. Ennyi volt, és már jöhetnek is a csontos karajdarabok. Kicsit kiklopfolom őket, hogy sütés közben ne ugorjanak össze, mindkét oldalukat megkenem mustárral, megsózom és megborsozom.
Közepes méretű serpenyőben gyenge tűzön összeolvasztok 2 evőkanál puha vajat ugyanennyi olívaolajjal, és amikor egymásba kavarodtak, feljebb tekerem a lángot. A felforrósított olaj - vaj keverékben oldalanként fél - fél perc alatt megpirítom kicsit a hússzeleteket, hogy a külsejüket összekapja az erős hő – ezzel meggátolom, hogy finom levük elpárologjon -, aztán közepesre veszem a lángot. Belekanalazok a serpenyőbe még 3 evőkanál vajat, és oldalanként 5-6 perc alatt átsütöm a hússzeleteket. A megsült pecsenyéket szűrőlapáttal átemelem egy tálra, védelmezően rájuk borítok egy darab alufóliát, és elkészítem a mártást. A serpenyő alatt megint változtatok a tűz erején, és csendes lángon kevergetve megpárolom a felkarikázott újhagymát. Fortissimo következik, azaz erősebbre tekerem a tüzet, és a puha hagymakarikákra ráöntöm a fehérbort. Megvárom , amíg sisteregve elpárolog, aztán piano, mert takarékon égő láng kell akkor, amikor beleöntöm a serpenyőbe a keményítővel kevert tejfölös tejszínt. Ezek után hozzászórom az apróra vágott kapribogyót meg az illatos kaprot, picit megsózom, erőteljesen megborsozom, aztán visszaköltöztetem a mártásba a már átsütött hússzeleteket. Az alatt az 1-2 perc alatt, amíg a kapribogyós szósz besűrűsödik a langyos hús is átmelegszik. Akár azonnal tálalhatnám, de még reszelek hozzá egy kis citromhéjat, melynek finom aromája jól illik az ételhez.

Elkészítés ideje: 90perc

Receptek kategória: