Bográcsos csirke recept

Bográcsos csirke recept

Hozzávalók:
1 db csirke
60 g vöröshagyma
200 g csirke zúza
150 g csirke máj
60 g olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
200 g öreg tarhonya
100 g sárgarépa
100 g zeller
100 g szegfűgomba
25 g fűszerpaprika
ízlés szerint:
só,
őrölt bors
erős paprikakrém.

Elkészítés:

      Készítsünk elő mindent a nagy műhöz. A csirkét 8 vagy 10 db-ra daraboljuk úgy, hogy ne legyen csontszilánkos. A zúzát gondosan tisztítsuk meg, és daraboljuk be. A csirkemájról az epét óvatosan távolítsuk el. A tisztított zöldségeket vágjuk kis hasábokra, és tartsuk hideg vízben. A vöröshagymát tisztítás után apróra szeljük. Bográcsban szárazon kis tűz mellett az öreg tarhonyát, - azaz rostált nagy szemű tarhonyát- aranysárgára pirítjuk. Egy tálba kiszedjük. Most a bográcsba került zsírban az apróra szelt vöröshagymát, zöldpaprikát aranysárgára pirítjuk, tűzről félrehúzva hozzátesszük a fűszerpaprikát, majd azonnal hozzáöntünk, ½ liter vizet, és kiforraljuk. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét, zúzát és annyi vizet, hogy jól ellepje. Ízesítjük sóval, őrölt borssal. Ha felforr a pirított tarhonya is hozzá kerül, a darabolt sárgarépával, zellerrel együtt. Jól fűszerezzük be. Szép lassú tűzön pöszörögve főzzük. Próbálják ki, megéri. Ha így készítik higgyék el más lesz, mint máskor. Így bontakoznak ki az ízek igazából. Ha már majdnem puha a hús és a tarhonya, hozzáadjuk a csirke májat és megtisztított szegfűgombával megszórjuk. Nem kevergetjük, csak a bogrács fülének "oda-vissza" mozgatásával mozgatjuk e fenséges ételt. Akkor az igazi, ha enyhén csípős, szinte lé nélkül pöszörög az alföldi öreg tarhonya. Harangszóra elkészül.

vissza a főoldalra