Szilvalekvár 7. recept

Recept elkészítése:

Szilvalekvár 7. recept

Elkészítés:

      A tetszés szerinti mennyiségben vett, egészen érett, magvaváló szilvát megmossuk, hamvát le is dörzsöljük, majd lecsöpögtetjük. Kimagozzuk, és magas falú, nagy lábosba tesszük. Folyton keverve, kis lángon addig főzzük, amíg a héja ráncosodni nem kezd. Ekkor beleszórunk kilogrammonként 3 szem szegfűszeget, 1 kk. őrölt fahéjat, és tovább főzzük, egészen addig, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a kanál megáll benne. Ez a művelet sokáig tart, a szilva mennyiségétől függően akár több órát is igénybe vesz. Szünet nélkül keverni kell, különben odaég! Mire a szilva besűrűsödik, addigra összes levét elfövi. Cukor nélkül is édes. A szilvalekvárt kiforrázott üvegekbe töltjük, szorosan lekötjük, és ha kihűlt, végleges helyére állítjuk.
Tartósítószer sem kell hozzá. Felbontás után tárolhatjuk eredeti helyén. A szilvalekvár főzése nem veszélytelen munka, hiszen a fövő lekvár "pöfög". Ezért csak egészen kis lángon, és hosszúnyelű kanállal kevergetve főzzük. Igen egészséges és ízletes. Rosttartalma folytán segíti az emésztést.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: