Narancsdzsem mézzel recept

Narancsdzsem mézzel recept

Elkészítés:

      A kívánt mennyiségû lehetõleg Jaffa narancsot és negyedannyi vékony héjú citromot meleg vízben, tiszta körömkefével alaposan mossunk meg. A legkülsõ sárga héját leheletvékonyan reszeljük le, majd tisztítsuk meg, és válasszuk szét gerezdekre mindkét gyümölcsöt. Az egyes gerezdeket vágjuk 4–5 darabra, és közben szedjük ki belõlük a magokat is. Ezután adjuk hozzá a reszelt héjat, és egy ismert ûrtartalmú, zománcozott fazékban a Meggydzsemnél leírt módon fõzzük kb. 15 percig. Az édesítéshez literenként 40 dg mézet használjunk. Ugyanezen a módon érett grépfrútból is készíthetünk finom dzsemet. Citrom helyett negyedannyi narancsot adjunk hozzá, és 50 dg mézzel édesítsük. Ha az egyes gerezdek hártyáit is lefejtjük, akkor a citrusfélékre jellemzõ keserû íz maradékától is megszabadulhatunk. Az ily módon készített dzsemet csak 10 percig fõzzük, az édesítéshez pedig elegendõ literenként 30 dg, illetve Grépfrút-dzsem esetén 40 dg méz is. A lefejtett hártyát és a magvakat ne dobjuk el, hanem töltsük egy fehér tüllbõl készült zacskóba, és az edény füléhez kötve fõzzük bele a dzsembe. A citrusféléknél ugyanis az egyes gerezdek közötti hártyában és a magvakban található a gyümölcs pektintartalmának túlnyomó része, ha ezt nem fõzzük ki belõle, akkor adalékanyagok nélkül nehezen fog besûrûsödni. A zacskót a méz hozzáadása elõtt távolítsuk el a dzsembõl, de elõtte nyomkodjuk ki a benne levõ levet.
A fentiekhez hasonló módon készül a Citromdzsem is, esetleg 1–1 darab naranccsal vagy grépfrúttal ízesítve. Sokan nem reszelik le a citrom héját, hanem lehántás után vékony szeletekre vágják, és az egészet hozzáadják a dzsemhez. A normál citromdzsem édesítéséhez literenként 60 dg illetve a hártya lefejtése esetén 50 dg mézet használjunk. A héjastól készült kesernyés változathoz ennél többre van szükség. A pontos mennyiséget kóstolás útján állapítsuk meg.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk