Mustos almabefőtt recept

Mustos almabefőtt recept

Hozzávalók:
2 l édes must,
60 dkg kristálycukor,
1 kg savanyú, kemény, rétesalma,
3 szem szegfűszeg,
1 mokkáskanál őrölt fahéj,

üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítés:

      Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd két - három - percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
Megjegyzés: Fogyaszthatjuk édességként, de húsok mellé savanyúság gyanánt is. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, mártást, de a leszűrt almadarabokat salátákba is belekeverhetjük. Ugyanígy tehetjük el a még éretlen, de már lehullott almát. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a befőttbe ne kerüljön rossz, hibás rész. A kásás húsú, nem eléggé zamatos, illetve az édes almát ne így tegyük el, mert nem lesz jó íze. Csak a kemény húsú és savanyú fajták alkalmasak befőtt készítésére.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk