Eperdzsem 5. recept

Recept elkészítése:

Eperdzsem 5. recept

Hozzávalók:
3 kg lehetőleg apró eper,
2 kg kristálycukor,
1 teáskanál citromsav.
Egyszerűen elkészíthető.

Elkészítés:

      Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük. Soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk állni, addigra levet ereszt. Rászórjuk a citromsavat, és erős tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le! A főzési idő körülbelül 40-50 perc. Amikor mézszerűen, sűrűn folyik le a kanálról, akkor főtt meg kellőképpen. Kisebb-nagyobb üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk legalább 24 órán keresztül. Megjegyzés: Minél apróbb a gyümölcs, annál kisebb a víztartalma, ezért hamarabb be is sűrűsödik. Tartósítószer nélkül sem romlik meg viszonylag magas cukortartalma miatt, felbontás után azonban célszerű hűtőszekrényben tárolni. Sokféle módon felhasználható: süteménytöltelékhez, krémekhez remek ízesítő és színező, tejjel összeturmixolva finom üdítő. Fagylalthoz és parféhoz keverhető, vagy csak egyszerűen vajaskenyérre kenve fogyasztható.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: