Egresdzsem 2. recept

Recept elkészítése:

Egresdzsem 2. recept

Elkészítés:

      Gondosan megtisztítunk 1 kg nagyon érett (az sem baj, ha túlérett) egrest, folyó csapvízben megmossuk, lecsöpögtetjük. Porcelán- vagy műanyagtálba tesszük, tiszta kézzel szétnyomkodjuk, és rászórunk 50 dkg kristálycukrot. Fóliával befedjük, és a hűtőben 12 órán át, állni hagyjuk. Ezután átöntjük egy ép zománcú lábosba, hozzáteszünk 3 szem szegfűszeget, fél citrom vékonyan lehámozott sárga héját, és felforraljuk. Állandóan kevergetve 20 percig főzzük, majd hagyjuk lehűlni. Langyosan üvegekbe töltjük.
Csak akkor kötjük le, ha már teljesen kihűlt. Célszerű kis üvegekbe tölteni! A lekötözött üvegeket nedves gőzben 20 percig csírátlanítjuk, és a gőzölőfazékban hagyjuk. Csak ha már teljesen kihűlt, töröljük szárazra, és tesszük végleges helyére. Kellemesen pikáns dzsem, amely sokrétűen felhasználható. Reggelire vajaskenyérre vagy péksüteményre kenve, sütemények töltésére.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: