Egresbor 2. recept

Recept elkészítése:

Egresbor 2. recept

Elkészítés:

      3 kg mosott, édes egrest megzúzunk, hozzáadunk 20 dkg cukrot, 1 g élesztő tápsót, és a zúzatot leöntjük 1 l forró vízzel, végül röviden felforraljuk. Kihűlés után hozzáadjuk a fajélesztőből készített anyaélesztőt, és lefedett edényben 2 napig erjedni hagyjuk. Préselés után a folyadékhoz részletekben 1.5 kg cukor és 1 l víz oldatát adjuk. Kotyogóval ellátott edényben erjedni hagyjuk. Kierjedés után a bort lefejtjük a seprőről, majd 2 napig állni hagyjuk, és palackokba töltjük
Leginkább a vörös és sárga-fajta egres keveréke ajánlható a bor előállításához.
Nagyon fontos, hogy az egres teljesen beérett legyen. Nem szabad a levet túlságosan hígítani, mert akkor hajlamossá válik betegségekre, borhibákra, nyálkásodásra. Borunk leginkább akkor fog megnyálkásodni, ha éretlen, kemény gyümölcsből készítjük.
Nagyon jó bort kapunk ribiszke és egres keverésével.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: