Cukrozott zöld dió recept

Recept elkészítése:

Cukrozott zöld dió recept

Hozzávalók:
1 kg szép nagy,
ép zöld dió,
amelynek a csonthéja még nem kemény,
8 szem szegfűszeg,
darabka fahéj,
fél rúd vanília,
50 dkg kristálycukor.
Idő- és munkaigényes. Csemege.

Elkészítés:

      A diószemeket megmossuk, alsó és felső végeiből egy-egy vékony réteget levágunk, majd a diót tűvel többször átszúrjuk. Néhány szembe beleszúrjuk a szegfűszeget. Porcelán- vagy műanyagtálba tesszük, és annyi tiszta, hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Naponta két-három alkalommal cseréljük rajta a vizet, hogy a benne lévő keserű anyag kiázhasson. Nyolc napon keresztül áztatjuk, majd forrásban lévő vízbe tesszük, és 25 percig főzzük. Leszűrjük, és ismét hideg vizet öntünk rá. Másnap kivesszük a léből, és tiszta ruhán leszárítjuk. A cukrot 1 dl vízzel valamint a fűszerekkel sziruppá főzzük, és jó forrón ráöntjük a dióra. Egy napig állni hagyjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük a diót, és a szirupot újra felforraljuk, illetve sűrűbbre főzzük. A diót visszatesszük. A műveletet még kétszer (tehát összesen négyszer) megismételjük, végül a diót 10 percig főzzük az addigra már nagyon sűrű szirupban. Forrón üvegekbe tesszük, és azonnal lekötözzük. Ha kihűlt, végleges helyére állítjuk.

Megjegyzés: A cukrozott zöld dió rendkívül finom, ám nagyon hizlaló csemege. Ünnepi sütemények, különleges torták díszítésére használhatjuk, de magában is fogyasztható. Mézsűrűségű levével sokféle édességet ízesíthetünk, színezhetünk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: