Bodzaszörp 4. recept

Recept elkészítése:

Bodzaszörp 4. recept

Elkészítés:

      (4 literhez)
Lerázva 10 db tenyérnyi, teljesen kinyílt, 1 centis szárú, bodzavirágot, hogy az apró rovarok kiröpüljenek belőle. Vízsugár alatt, szűrőben egyenként megmossuk, ügyelve arra, hogy ne törjük össze. Egy 5 l-es, szélesszájú befőttesüveg alján helyezzük el a virágokat, szórjunk rá 1 kg kristálycukrot, 1 kk. sót. Rakjunk rá 1 nagy lédús, forró vízzel mosott, letörölgetett, vékonyra karikázott citromot. Szórjuk meg 3 dkg citromsavval, öntsük le 2 ek. ecettel, 4 l, előzőleg felforralt és teljesen kihűtött vízzel. Alufóliával vagy fóliával lazán fedjük be. (Nem kell lekötni.) 5 napon át naponta többször keverjük meg műanyag keverőkanállal. A cukornak és a sónak teljesen fel kell oldódnia. Utolsó nap finom szűrőn szűrjük át. Kiforrázott, lehetőleg hosszúnyakú üvegekbe töltve, de csak öthatod részig, minden egyes üvegbe 1 kk. nátrium-benzoikumot szórjunk. Azonnal dugaszoljuk le. Ha csak 2-3 hónapra akarjuk eltenni, akkor a kamra legsötétebb polcára állíthatjuk. Ha egész télen szeretnénk fogyasztani belőle, akkor nedves gőzben csírátlanítsuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: