Birskörtesajt recept

Recept elkészítése:

Birskörtesajt recept

Elkészítés:

      1 kg birskörtét jól megmosva bolyhait ledörzsöljük, leöblítjük. Nem hámozzuk. Negyedekbe vágjuk csumájával együtt. Annyi vízbe rakjuk, amennyi ellepi. Puhára főzzük, leszűrjük, és a gyümölcsöt szitán áttörjük. A pépet lemérjük. Minden kg-jához 60 dkg kristálycukrot számítunk, melyet 1 dl birskörte-lével elkeverve, sűrű sziruppá főzzük. Ha a cukor már felolvadt, hozzáadunk 1 citrom levét.
Folyton keverve hozzáadjuk a gyümölcspépet, és addig főzzük, amíg a próbaként tányérra cseppentett gyümölcs már nem folyik szét. Ekkor belekeverünk 10 dkg durvára vágott dióbelet. Kis formákat vékonyan bekenve tiszta étolajjal, beleöntjük a birskörte sajtmasszát. 2 napig hagyjuk a formában (ha nagy formát használunk, akkor 3 napig), majd tiszta deszkára (amit még nem használtunk hagymás ételhez) borítjuk. Selyempapírral letakarva 2 hétig szikkasztjuk, naponta megforgatjuk, hogy egyenletesen száradjon. Csak akkor csomagoljuk fóliába, amikor a külseje már teljesen kiszáradt. Korlátlan ideig eltartható finomság, amely sokféle édesség díszítője, alkotója.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: