Birsalmasajt 8. recept

Recept elkészítése:

Birsalmasajt 8. recept

Elkészítés:

      Az apró szemű, más célra alkalmatlan birs is jó hozzá. A birsalmát megmossuk, hibás részeit kivágjuk, a gyümölcsöt négy- vagy hatfelé szeljük, de nem hámozzuk meg, és magházával együtt annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, a levét leszűrjük, a birset áttörjük. Egy kg péphez 80 dkg cukrot veszünk, és a birsalma lecsurgatott levével, amely azonban a 80 dkg cukorhoz ne legyen 2 dl-nél több, sziruppá főzzük. A szirupot elkeverjük a birspéppel, belecsavarunk egy evőkanálnyi citromlevet, és állandóan keverve sűrűre főzzük. Ha a pépből egy kávéskanálnyit tányérra teszünk, és az, néhány perc alatt megdermed, akkor a sajt elkészült. Hideg vízzel kiöblített formákba vagy tányérokba öntjük, néhány gerezd diót vagy hámozott mandulát is tehetünk bele, egy-két nap múlva zsírpapírra borítjuk, és szellős helyen szikkadni hagyjuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: