Almabor 6. recept
Elkészítés:
A különböző fajtájú, érett almákat jól megmossuk, a férges, romlott részeket kivágjuk. Ezután megdaráljuk, majd présbe tesszük. A kipréselt levet szűrőruhán átszűrjük. Ha a lé túl savanyú, akkor hígíthatjuk egy kevés vízzel, amelybe literenként 20 dkg cukrot keverünk el. Az almalét kis hordóba vagy demizsonba tesszük, a dugóba kotyogót illesztünk, amely a képződő erjedési gázokat elvezeti, de egyben megakadályozza, hogy az almalét levegő érje. (A levegőben levő ecetbaktériumok hatására a gyümölcslé megsavanyodna.)
A főerjedés néhány nap alatt lezajlik, de csak hetek múlva fejeződik be teljesen. Ekkor a bort másik edénybe, demizsonba fejtjük le, gumicsővel leszívjuk, és újabb néhány heti pihentetés után palackozzuk.
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges