Áfonyadzsem mézzel recept

Áfonyadzsem mézzel recept

Elkészítés:

      A teljesen érett fekete áfonyát válogassuk át, és mossuk meg. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm. átmérõjû lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gyümölcsöt. A zúzalékot tegyük egy ismert ûrtartalmú zománcozott fazékba, és a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig fõzzük. Végül literenként 20 dg mézzel édesítsük. Több mézet nem érdemes hozzáadni, mert akkor elveszíti jellegzetes savas ízét, és a konzervgyári dzsemekhez hasonló, agyoncukrozott ragaccsá válik. Vannak, akik egész bogyóból készítik ezt a dzsemet úgy, hogy kerámiatálban sütõbe helyezik, és addig hevítik, amíg levet enged, és összeesik. Elõnye ennek a módszernek, hogy gusztusosabb lesz a dzsem, hátránya, hogy tovább kell fõzni mint a zúzalékot, így sokat veszít az ízébõl. Ismeretes még a tojásdad alakú vörös áfonya, de ez annyira savanyú, hogy önmagában nem fogyasztják, jobbára fagylaltokban, gyümölcskocsonyákban, likõrökben használják ízesítõként. A fentiekkel megegyezõ módon készül a Berkenyedzsem. A berkenyefajták közül legízletesebbnek tartott fekete berkenye ugyancsak Amerikában õshonos növény, de mostanában már nálunk is termesztik. Állaga és íze nagyon hasonló a fekete áfonyához, de a színe nem sötétkék, hanem valóban fekete, hamvas bevonattal.

vissza a főoldalra

Kiemelt partnerünk