Zöldbableves magyarosan recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

300 g csont,
100 g sárgarépa,
80 g petrezselyemgyökér,
500 g friss zöldbab,
20 g zsír,
100 g zöldpaprika,
50 g paradicsom,
só, fokhagyma, törött bors,
20 g zsír,
30 g vöröshagyma,
30 g liszt,
2 g fűszerpaprika,
petrezselyem zöldje,
1,5 dl tejföl,
30 g liszt,
ecet, cukor,
csipetke.

Recept elkészítése:

Két liter vízből és a csontból levest készítünk. Ha csak öreg zöldségünk van, azt is a csonttal együtt főzzük meg, ha viszont fiatal, zsenge, a 2 cm-es darabokra vágott zöldbabbal együtt kevés zsíron megpároljuk. Ezután felöntjük a csont lével, majd kis kockára vágott zöldpaprikával, paradicsommal, sóval, kevés zúzott fokhagymával, borssal puhára fűzzük, majd berántjuk. Ehhez a nagyon finomra vágott hagymát zsírban megfonnyasztjuk, a liszttel világosra pirítjuk, a paprikával gyorsan elkeverjük, és vízzel azonnal felöntjük, majd a leveshez adjuk. Apróra vagdalt petrezselyem zöldjét adjuk hozzá, majd lisztes tejföllel behabarva felforraljuk. Kevés ecettel és cukorral ízesítjük, végül csipetkét főzünk bele. Hasonló módon - paprikás rántással, csipetkével - készíthetünk magyaros burgonyalevest, esetleg kolbászkarikákkal dúsítva, illetve fokhagyma nélkül gomba-, csirág - vagy zöldborsólevest, ez utóbbit tejföl helyett tejjel ízesítve.

Receptek kategória: