Variációk chilis babkonzervre, Suhajda módra recept

files/images/bab/bab.jpg
Recept elkészítése:

A konzervet minden előkészítés nélkül megmelegítve elfogyasztom kenyérrel. Legalább kettő közepes fej hagymát (10-15 dkg, ami a konzerv súlyának egynegyede-egyharmada) egy evőkanál tetszőleges zsiradékon üvegesre pirítok. Ha megpirult a hagyma, félrehúzom, picit hűlni hagyom, majd teszek bele egy púpozott mokkáskanálnyi pirospaprikát. Erre ráöntöm a babkonzervet, felmelegítem, s máris fogyasztható. Kenyérrel persze. Ugyanúgy elkészítem a babot, ahogy fentebb írtam, de a felmelegítéskor öntök bele kb. egy deciliter vizet, hogy híg főzelék jellege legyen. Felforralom, a lángot alatta egészen kicsire állítom, hogy éppen csak rotyogjon. Ebbe beleütök egy vagy két tojást, és úgy hagyom. Nem kevergetem, hogy a tojás ne törjön össze, hanem mintegy tükörtojásnak maradjon meg rajta. persze bőven beissza a főzelék levét és "színes" lesz, de attól jó! A sok hagymától a bab mindenki által jól ismert zamatot kap. A 2-es pontban készített főzelékhez persze adhatunk: külön serpenyőben sütött tojást, tojásrántottát, tojáslepényt, virslit, kolbászt, szalonnát, sonkát. Adhatunk még mellé hideg sültet, akár sertés-, akár baromfisültet. Szóval bármit, amit szeretünk. S mindezeket lehet a főzelékbe belefőzni is. Személyesen nekem a legjobban az alábbi ízlik: néhány kisebb krumplit (ugyanis tanyán hiánycikk a burgonya) sütőben erősen megsütök, hosszában felszeletelve tányérra teszem, hozzá vágok egy-két keményre főtt tojást, az egészet megszórom sóval, piros paprikával, lelocsolom a főzelékkészítéshez használt forró pirított hagymával. A forró főzelék mellé köretként eszem, de külön tányérról. Ennél a köretnél célszerű a krumplira kivett hagymát jól lecsöpögtetni, s a krumplira sonkazsírt, vagy egy kiskanál pecsenyezsírt locsolni.

Receptek kategória: