Sólet (vagy csólent) recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

50 dkg fehér bab,
10 dkg gersli (árpagyöngy),
1 közepes fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
1/2 db füstölt libamell, vagy kb. ugyanennyi füstölt marhaszegy,
egy libanyaknak a bőre, ha libahúst teszünk bele,
só és ízlés szerint egy kevés bors.

Recept elkészítése:

Az előzőleg beáztatott bab felét beletesszük a sóletfazékba, rátesszük a füstölt húst majd a babot. A tetejére rakjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a fűszereket, és erre öntjük a megmosott gerslit.(ami a fűszert egy kicsit leviszi.) A tetejére tesszük a töltött libanyakat, de ha nincs libabőr, akkor a tölteléket elterítjük a sólet tetején.

A töltelék a következő (Kugli):
Hozzávalók: kb. 20 dkg liszt, 2 ek. libazsír,(én ugyanennyi disznózsírral készítettem, de finomabb a libazsírral)só, bors, és pirospaprika. Ezeket összekeverjük, és a libanyakba töltjük, vagy a sólet tetejére. Ja és kb. nokedli keménységű masszát kapunk.

Receptek kategória: