Sólet, tojással recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

40 dkg tarka szárazbab,
1/2 kg zsíros marhahús és 1 nagy libacomb,
25 dkg füstölt libahús,
3 púpozott kanál liszt,
20 dkg gersli,
6 tojás,
2 nagy vöröshagyma,
1 nagy kanál libazsír.

Hány személyre
6
Recept elkészítése:

A babot főzés előtt 24 órával beáztatjuk. A vöröshagymát levelekre bontjuk, és lassú tűzön a zsíron lábasban üvegesre pároljuk. (Ha véletlenül egy-egy hagymalevél megbarnul, ki kell dobni, mert különben az egész fazék sólet odaéghet.) Meghintjük egy kanál liszttel, majd belehelyezzük a húst és a füstölt húst, és ismét egy kanál lisztet szórunk rá. 1-2 percnyi párolás után a megszűrt babot tesszük a lábasba, majd meghintjük a harmadik kanál liszttel. Rövid ideig pároljuk: keverni nem szabad, csak a lábast rázogatjuk. Ezután belehelyezzük a gerslit, majd az egészet felengedjük vízzel, míg teljesen ellepi. Végül héjával együtt beleültetjük a jól megmosott nyers tojásokat. Óvatosan sózunk, mert a füstölt hús sós. Fedő alatt 3 órán át lassú tűzön főzzük, majd 5 órán át, sütőben kis lángon folytatjuk. Ha időnk engedi, nem főzzük, hanem 12 órán át a sütőben készítjük, kis lángon.

Receptek kategória: