Sólet II. recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

80 dkg füstölt marhaszegy,
4 libacomb,
80 dkg tarkabab,
2 fej vöröshagyma,
8 tojás,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál piros fűszerpaprika.

Hány személyre
8
Recept elkészítése:

Előző este a babot átválogatjuk, megmossuk, és annyi vízben, amennyi jól ellepi, beáztatjuk. A füstölt marhahúst megmossuk, és ugyancsak hideg vízbe áztatjuk. Másnap a vizet leöntjük a húsról is, a babról is. A marhahúst 8 darabra vágjuk. A hagymát tisztítás után nagyon apróra metéljük, a libacombokat megmossuk, és a forgóknál kettévágjuk. A felesleges, lelógó zsíros bőrt eltávolítjuk. A nagyméretű AMC- ováledényből kivesszük a lyukacsos betétet, ezt most nem fogjuk használni. A bab felét beleöntjük az edénybe, és rászórjuk a hagyma felét. Meghintjük a liszttel elkevert pirospaprika felével. Elhelyezzük rajta a füstölthús-darabokat, majd a megmaradt babot is ráöntjük. A hagymát és a lisztes pirospaprikát rászórjuk, és a libacombdarabokat is elhelyezzük rajta. Végül rászórjuk a lisztet, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. A fedővel betakarjuk, és a főzőlapon közepes hőfokra melegítjük. Ezután takaréklángra visszakapcsoljuk a hőforrást, és a legkisebb lángon kb. 4 órán keresztül pároljuk.

Tipp:
Miután a füstölt hús sós, szükségtelen külön is megsózni. Van, ahol árpagyönggyel (gerslivel) keverik a babot, de a nélkül is nagyon jó. A lének a főzés kezdetén el kell lepnie az ételt, de ha kész, akkor már csak sűrű, rövid lé maradjon alatta. (A bab és a füstölt hús elszívja a felesleget.) Italajánlat: Miután a sólet nehéz étel, száraz vörös bort ihatunk hozzá.

Receptek kategória: