Sólet füstölt libacombbal recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

2 füstölt libacomb,
40 dkg nagy szemű bab,
10 dkg árpagyöngy,
1 nagy fej vöröshagyma,
4 tojás,
2 evőkanál libazsír,
1 teáskanál pirospaprika,
1 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött fekete bors.

Recept elkészítése:

A sóletet legjobb előzőleg beáztatott cserépedényben készíteni. Az ugyancsak előre beáztatott babot és árpagyöngyöt leszűröm. Beleöntöm a cseréptálba. Rászórom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, majd kis fészkeket mélyítek. Belefektetem a legalább 24 óráig áztatott és két részre vágott füstölt libacombokat. Köré teszem a jól megmosott, megtörült, héjas nyers tojásokat. Rászórom a pirospaprikát és a borsot, ráöntöm az olvasztott libazsírt és annyi vizet, hogy az egészet ellepje. A cseréptálat lefedem, és hideg sütőbe teszem. 15 percig takaréklángon, majd további 20 percig valamivel erősebb lángon, ezután pedig 3 órán keresztül közepes lángon sütöm a sóletet. A sütőből kivéve villával óvatosan felkeverem, a füstölt libacombokat kiveszem, kicsontozom és felszeletelem. A tojásokat meghámozom, és félbe vágom. Tálaláskor a bab tetejére teszem a húst és a fél tojásokat. (Ha nincs nagy cserépedény, akkor vastag falú vasfazékba érdemes tenni a hozzávalókat. Ekkor a sütőt elő kell melegíteni, és kétujjnyival több vizet kell az ételre önteni, mint amennyi ellepné.)

Elkészítési ideje: 240 perc és a bab áztatása

Receptek kategória: