Jókai-bableves III. recept

Jókai-bableves III. recept
Hozzávalók:

1,20 kg füstölt sertéscsülök,
0,15 kg sárgarépa,
0,15 kg petrezselyemgyökér,
0,10 kg zeller,
0,02 kg só,
0,08 kg zsír,
0,40 kg száraz bab,
0,12 kg liszt,
0,05 kg vöröshagyma,
0,01 kg fokhagyma,
0,005 kg fűszerpaprika,
0,15 l tejföl,
5 pár debreceni kolbász,
5,00 l víz a javasolt folyadék.

Csipetkéhez:
0,12 kg liszt,
1 db tojás,
0,01 kg só.

Elkészítés:

Előkészítés: A csülköt hideg vízben alaposan megmossuk, a babot pedig beáztatjuk. (a babot és általában a szárított hüvelyeseket áztatással készítjük elő a főzéshez, ajánlatos már előző este beáztatni, mert így könnyebben puhul)

Csipetke:
Az alapanyagokból kemény tésztát gyúrunk, amit 2-3 mm vastagságra nyújtunk. Kézzel apró darabkákra csipegetjük (reszelő segítségével gyorsítható a folyamat). A tésztát megfőzzük.

A levesből kiemeljük a debrecenit (kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk, majd kevés zsírban ropogósra sütjük). A puhára főzött csülköt kicsontozás után, arányos részekre daraboljuk, adagoljuk. Az előmelegített levesestálba helyezzük a darabolt csülköket és a csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült debrecenit. A füstölt csülköt, a beáztatott előkészített száraz babbal és a tisztított egész zöldségekkel puhára főzzük. A zöldségeket ezután kiemeljük, majd a csülköt is, amelyet lefedve melegen tartjuk. Zsemleszínű fűszeres rántást készítünk, amelyhez finomra vágott vöröshagymát, a sóval pépesre dörzsölt fokhagymát, majd fűszerpaprikát teszünk. A rántást levesszük a tűzről és felöntjük hidegvízzel. A felpuhított babhoz hozzáadjuk a rántást, sózzuk, ha kell. Hozzáadjuk a lemosott debreceni kolbászt, lassan készre forraljuk. A levesből kiemeljük a debrecenit (kettévágjuk, sűrűn bevagdossuk, majd kevés zsírban ropogósra sütjük). A puhára főzött csülköt kicsontozás után arányos részekre daraboljuk, adagoljuk. Az előmelegített levesestálba helyezzük a darabolt csülköket és a csipetkét, rámerjük a forró bablevest. Tetejét meglocsoljuk tejföllel és paprikaszínnel. Az utolsó pillanatban ráhelyezzük a ropogósra sült debrecenit.

The Mountain - 3D pólók