Jókai bableves II. recept

files/images/bab/bab.jpg
Hozzávalók

1 kis füstölt sertéscsülök,
30 dkg szárazbab,
20 dkg sárgarépa,
10 dkg gyökér,
1 ek. zsír,
1 ek. liszt,
1 közepes vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kk. pirospaprika,
2,5 dl tejföl,
1 mk. só.

A csipetkéhez:
4 ek. liszt,
1 tojás,
1 mk. só.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

A szárazbabot jól megmossuk, és a főzés előtti este vízbe áztatjuk másnap reggelig. A csülköt ajánlatos már ugyancsak előző este megfőzni, mert nem csak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a másfél liter levet is, amelyben főtt. Ebben a lében tesszük fel a babot főni. A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, sóval, paprikával, szétnyomott fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával elkészítjük a rántást, amit hideg vízzel és a tejföllel csomómentesre keverünk. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást, és a kis darabokra vágott csülökhússal, a csipetkével még negyed óráig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Receptek kategória: