Finom almás lepény recept

Recept elkészítése:

Finom almás lepény recept

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
2 dl tejföl,
5 dkg porcukor,
1 egész tojás + 1 tojássárga,
1 teáskanál sütőpor,
csipet só.

A töltelékhez:
1 kg alma,
20 dkg sárgabaracklekvár,
4-5 evőkanál zsemlemorzsa,
1 citrom leve és reszelt héja,
ízlés szerint porcukor,
1 teáskanál őrölt fahéj.

Elkészítés:

Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és folpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem. Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: