Almatorta borkrémmel recept

Recept elkészítése:

Almatorta borkrémmel recept

Hozzávalók:
A tésztához:
4 egész tojás,
4 evőkanál porcukor,
4 evőkanál rétesliszt,
csipetnyi só.

A töltelékhez:
másfél kg savanykás, jóízű alma,
4-5 evőkanál kristálycukor,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a borkrémhez fél liter édes fehérbor,
4 egész tojás,
4 evőkanál porcukor,
2 evőkanál liszt,
1 dl tejszín,
2-3 evőkanál sárgabaracklekvár,
1 evőkanál zselatinpor.

Elkészítés:

Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: